Konferens i riksdagen

Laila Bagge, entreprenör och Svensk Powerkvinna, Sara Brandt, vice VD Almi, Peter Gönczi, VD på Spotlight Group, Mattias Andersson, näringspolitisk expert på Småföretagarnas riksförbund och Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet

Konferens i Sveriges Riksdag

I dag genomförde WomEngage tre seminarier i Andrakammarsalen i riksdagen på temat kvinnors företagande. 

 

Kvinnor är fortfarande inte en tillräckligt vanlig syn i näringslivet och ingen bestående förändring har skett över tid. Riksdagsledamöterna Helena Lindahl (C), Monica Haider (S), Josefin Malmqvist (M), Camilla Brodin(KD) var alla överens om att det krävs gemensamma krafter för att komma åt problemet. Därför aviserad de att de kommer att ta ett initiativ till ett partiöverskridande riksdagsnätverk. Det ska vara en kraft för att samla information från forskare, myndigheter, näringsliv och organisationer, med målet om att uppnå ett mer jämställt näringsliv.

 

- Faktum är att vi – över partigränserna – aldrig har kommit så här långt i riksdagen. Byråkratins kvarnar må mala långsamt men tillsammans är jag övertygad om att nätverket kan göra skillnad för kvinnors företagande, säger riksdagsledamot Helena Lindahl. 

 

Idag drivs endast 26 % av alla företag av kvinnor, det är samma siffra som 1995. Det är också tredje lägst i EU. Dessa siffror var utgångspunkten för samtalet som inleddes av Annie Lööf.

 

- Det är symboliskt att vi står här i andrakammarsalen. För 100 år sedan fick kvinnor inte tala här, för det var män som hanterade politiken. Sedan dess har många glastak krossats, men det finns fler att slå sönder och fler milstolpar att nå. En av dem är ekonomisk jämställdhet, det som på allvar ger kvinnor möjlighet att förverkliga sina drömmar. Här finns en hel del att göra. När det kommer till kvinnors ägande av aktier, fastigheter, skog och mark så ligger vi fortfarande efter, säger Annie Lööf, partiledare.

 

Med och diskuterade frågan vad också Laila Bagge, som driver företag inom musikproduktion, Peter Gönczi, VD på Spotlight Group, en marknadsplats för tillväxtbolag, Sara Brandt, vice VD Almi och Mattias Andersson, näringspolitisk expert på Småföretagarnas riksförbund.

 

Coronapandemin har på olika sätt förändrat förutsättningarna för alla företagare. Ett av seminarierna diskuterade paneldeltagarna hur dess effekter har påverkat just kvinnors företagande. Företagen har varit tvungna att hantera snabbt förändrade konsumentbeteenden, men det har också öppnat upp för nya affärsmöjligheter. Constanze Eib, som forskar på området diskuterade frågan med Ewa Andersen, VD på Sparbankerna, Anna Söderlund, VD på medtechbolaget Calmark och Frida Boklund, Regionchef på Företagarna.

 

- Vi behöver fortsatt ekonomiskt stöd som är anpassat till de branscher som drabbats värst av pandemin och till småföretagen som oftast glöms bort trots att de bidrar till ekonomin och samhällets återhämtning efter pandemin, säger forskaren Constanze Eib. 

Rapportsläpp: Kvinnors företagande i Sverige och i EU